Architectuur in de Zorg 6 juni 2024: Ontdek PLUGIN en de kracht van FHIR en Federated Learning

Mis het niet! Komende donderdag om 14:20 presenteren Nathan van der Lei en Harmke Koning bij Architectuur in de Zorg onder andere het project, Platform voor Uitwisseling en Hergebruik van Klinische Data Nederland.

PLUGIN biedt een platform voor veilige uitwisseling en hergebruik van klinische data, waarbij de data in het ziekenhuis worden gestandaardiseerd naar de internationale FHIR-standaard (Fast Healthcare Interoperability Resources). PLUGIN maakt daarnaast gebruik van een technologie genaamd federated learning: in plaats van de gegevens naar een centraal punt te sturen om een model te trainen, wordt het model zelf naar de data verzonden. Het standaardiseren van data naar FHIR maakt hergebruik voor verschillende toepassingen mogelijk, ook binnen een ziekenhuis of tussen ziekenhuizen. Eén van die toepassingen is het automatisch aanleveren van gegevens uit de Nederlandse kankerregistratie (NKR).

Harmke Koning, Klinisch Informaticus bij IKNL, vertelt tijdens het congres meer over “IKNL on FHIR”. Nathan van der Lei, Machine Learning Engineer bij het Expertisecentrum Zorgalgortimen gaat in zijn presentatie dieper in op de technische en praktische aspecten van PLUGIN en de toepassingen die het mogelijk maakt. Beide presentaties geven een inkijk in hoe PLUGIN FHIR en federated learning gebruikt om data uit EPDs op een veilige, schaalbare en duurzame manier te ontsluiten.

Sluit aan om samen met ons deze nieuwe mogelijkheden op het gebied van  zorgtechnologie te verkennen!